Over lontwol

Herkomst

De lontwol   bestaat uit 100% zuivere merinowol en is in de EU vervaardigd door een gecertificeerd bedrijf. Het lont is tussen de 55 en 66mm dik en is 26-27 micron. De wol komt van het merinoschaap en wordt op een diervriendelijke manier vervaardigd. Dat betekent dat de schapen geen mulesing behandeling* ondergaan.  

Wat is lontwol en hoe ga je ermee om?

Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en vol garen, waar je voorzichtig mee om moet gaan.  Met lontwol kan je lekker dik breien of haken. Daarbij  moet je wel goed rekening houden met de eigenschappen van deze wol. Je kan er niet hard aan trekken, dan breekt de lontwol. Dat gebeurt vooral als je wat verder bent met het werk. Het gewicht van je brei- of haakwerk kan er dan voor zorgen dat de lont makkelijk breekt. Daarom is werken op een tafel, waarbij je werk op de tafel ligt, vaak handiger.  Ook het op voorhand afwikkelen van de bol wol en de de lontwol losjes op een hoop leggen, zorgt ervoor dat je niet telkens aan de bol hoeft te trekken. Een breuk is gelukkig niet erg. Je kunt de beide stukken lont weer eenvoudig aan elkaar zetten. Gewoon de wol aan beide uiteinden een beetje uitwaaieren, de uiteinden op elkaar leggen en tussen de handen losjes weer in elkaar rollen. Dan voorzichtig doorbreien of haken. Lontwol krijgt in een steek weer de stevigheid terug en de reparatie zal niet opvallen. Je plaid zal in het begin wat pluisjes geven. Ook dit hoort bij de wol. Pluisjes kun je voorzichtig lostrekken of afknippen. Na verloop van tijd stopt de plaid met pluizen en wordt de lont steeds steviger door gebruik .

Heel af en toe zitten er in de lontwol ook wel zwakkere plekken. Wol is een natuurproduct dat niet altijd 100% regelmatig gekamd wordt kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Dat maakt  plaids ook robuust en landelijk.

Wol heeft een hoog zelfreinigend vermogen doordat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil afstotend. Je breiwerk buiten aan de lijn of op een rekje laten luchten, het liefst op een vrieskoude ochtend, is daardoor meestal voldoende. Je kunt je super dikke breiwerk of plaid ook laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf wassen.   Dan liefst met de hand met een zacht wolwasmiddel zoals Eucalan en met lauw water. Beweeg  de wol zo min mogelijk, anders loop je de kans dat hij gaat vervilten.   Wassen in een wasmachine kan ook, mits je werk niet te groot (zwaar) is. Het neemt enorm veel water op. Door het wassengaat het wel wat vilten. Gebruik wel een wasprogramma voor hele tere wollen stoffen en op hele lage temperatuur. LONTWOLXXL is niet verantwoordelijk voor de resultaten na het wassen van het breiwerk of plaid. Doordat iedere wasmachine of droger anders is kunnen wij die garantie niet geven Sommige mensen vinden het vervilten van een plaid juist mooi en daardoor geeft het minder pluis. Dat kan je zelf doen door een plaid (of ander werk) aan beide kanten een klein beetje vochtig te maken met een plantenspuit en deze voor korte tijd in de droger te doen. Let op!: niet langer dan een paar minuten en hou het proces in de gaten. Te warm en te lang kan tot gevolg hebben dat je werkstuk krimpt en/of te hard wordt.

 

*mulesing: Wil je weten wat dat betekent, dan is dat in google op te zoeken. Als je het gelezen hebt, snap je wel waarom we geen andere wol willen. 

 

© 2021 - 2023 Lontwol XXL, merino lontwol voor DHZ breien en grof gebreide woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel